Igrače kot darilo

Še nekajkrat gremo spat in že bo tu decembrsko vzdušje, ko je čas druženja, obdarovanja in dobrih želja. Tudi naši otroci že komaj čakajo te čase in že veselo razmišljajo kakšne želje bodo poslali dobrim možem. Namreč navajeni so (skoraj preveč), da v tem času lahko dobijo vse kar sem jih zahoče.

To pa je krivda predvsem nas, staršev, ker je enostavno najlažje otrokom popustiti, jim dati kar želijo in s tem pridobiti malenkost več časa zase v tem noro hitrem tempu življenja. Preden letos storite isto napako in jih kar po tekočem traku vsi skupaj z dedki in babicami prinesete goro igrač, ki bodo v naslednjih tednih, če že ne dneh romale v smeti se malce ustavite in pomislite ali delate prav.

Proizvajalci igrač seveda sledijo vsem kar se dogaja na področju risanih filmov ter otroških nanizank in trg bombardirajo s izdelki, katerih namen je dobra prodaja. Če ob igrači vidite starostno obdobje, ki ustreza vašemu otroku ali vnuku / vnukinji še ne pomeni, da je tista igrača zanj dobra. Oznaka samo označuje, da je po standardih ustrezna za to starostno obdobje oz. je otrok pri igri z njo varen in nič drugega.

Kako pa iz množice ponudbe izbrati igrače, ki bodo vašemu otroku pomagale pri razvoju psiho motoričnih sposobnosti in se bo otrok med igro tudi nečesa naučil. Tu bomo povzeli nekaj kratkih osnov po katerih lahko ocenite igračo. Daljšo in natančnejšo obrazložitev katere igrače so dobre in slabe za posamezno starostno obdobje si lahko preberete tukaj.

Kaj lahko ocenimo kot dobra igrača

Prva lastnost, ki jo mora imeti dobra igrača je trajnost. Kot je že zgoraj navedeno igrača ne sme takoj romati v smeti. Zato razmislite kaj vašega otroka veseli, kaj ga privlači. Nihče ga ne pozna bolje kot vi in noben prodajalec ne more bolje kot vi vedeti katera igrača ga bo zamotila. Če ima otrok interes za igračo bo vedno znova našel način kako jo uporabiti in izzive si bo postavljal vedno više. Tu so odlično obnesejo kocke, ki lahko otroka spremljajo vrsto let.

Dobra igrača tudi ne izkrivlja realnega sveta, ampak ga povzema. Pri lutkah naj bo koža naravne barve in jasno ločljiv spol. Tako bo otrok lahko povezal podobe in spoznaval svet okoli sebe. Saj poznate tisti urbani mit, da otroci verjamejo da je krava lila. Le zakaj?

V se več igricah se pojavlja nasilje in dobra igrača nikakor ne prikazuje tega nasilja, ampak otroka uči sodelovanja s sovrstniki ali bratci in sestricami.

Skrbno izbrana igrača otroka naredi močnega in uspešnega, saj dosežejo svoj trenutni cilj. Hkrati pa jih dobre igrače spodbujajo, da otrok uporabi svojo domišljijo.

Za konec pa vi vas opozoril le še na to, da se z nakupom igrače, četudi je dobra, vaša obveznost ne konča. Redno preverjajte ali so igrače še cele in primerne za igro. Če imate pomisleke glede tega jih vrzite v smeti brez pomislekov. Otrok vam bo nekoč hvaležen.

 

Leave a Reply