Knjige za otroke

Mnoge raziskave so pokazale, da je dobro razvit besedni zaklad eden izmed najpomembnejših napovednikov za uspešnost otroka v šoli, celo večji od višine IQ. Spet druge raziskave so pokazale, da imajo otroci, katerih starši imajo doma veliko knjig, občutno boljše rezultate v šoli. Je to mogoče povezano? Mi mislimo, da je. Knjige za otroke www.Malijunaki.si  so izjemnega pomena za otroke tako zaradi kulturnega kapitala, ki ga prinašajo, kot zaradi širitve besednega zaklada in izboljšanja čustvenega inteligence in empatije, ki se razvija skozi vživljanje v zgodbe glavnih junakov. Pri vsem tem je pomembno, da imamo doma tako knjige za otroke kot knjige za odrasle, ki jih, za dobri zgled, tudi beremo.

Otrokom bi knjige morali brati od rojstva naprej, pa četudi prav nič ne zastopijo kaj jim govorimo. Kasneje je izrednega pomena, da z njimi listamo slikanice, v katerih je tudi kaj napisano. Izrednega pomena je torej, da otrok bere z nami, ne da je on v postelji, mi pa mu beremo za lahko noč. Lahko seveda tudi to, toda veliko boljše bo, če v knjigo gleda z nami, da vidi črke in slike, da se lažje vživi. Brati moramo obvezno vsak dan in to vsaj pol ure na dan, to je minimum, ki je potreben, za dober razvoj otroka. Seveda nam ni potrebno vseh knjig kupiti, lahko se vsak teden odpravimo v knjižnico in izberemo 7 novih knjig, eno za vsak dan. Tako bomo privarčevali denar, otroka pa seznanili s knjižnico in ga vključili v kulturno življenje.

Katere knjige so najpomembnejše? Ko beremo skupaj z otroci vsekakor take z veliko slikami, po možnostmi s kakšnimi deli, ki se odpirajo ali premikajo ali s takimi, ki so različni na otip. Otrok bo tako nad knjigami bolj navdušen in bo razvil večjo ljubezen do knjig, hkrati pa bo razvijal tudi senzoriko. Kot darilo mu lahko podarite tudi personalizirano knjigo, namenjeno prav njemu, tako se bo počutil nekaj prav posebnega. Če mu posebej beremo tudi zgodbe za lahko noč, vam predlagam branje klasičnih pravljic, kajti napisane so bile s posebno pozornostjo na otrokov razvoj, vsebujejo veliko arhetipov in otroku pomagajo pri težavah, ki se mu pojavljajo v razvoju na simbolni ravni. Za otroke s težavami se pojavljajo tudi novejše knjige, ki so jih spisali psihologi in so namenjene ravno temu, da otroku na simbolnem nivoju predajo sporočilo, ki bo pomembno prispevalo k razrešitvi njegovih tegob. Spisane so prav posebej za težave kot je recimo nočno močenje postelje ali kako v družino sprejeti novega člana bratca ali sestrico.

Leave a Reply