Nekaj stvari, ki jih morate vedeti o zobnem aparatu

Zobni aparati so se zadnja leta zelo spremenili. Veliko je nesporazumov okrog te čudežne napravice, ki bo polepšala vaš nasmeh. V tem članku vam bomo na kratko predstavili nekaj dejstev, ki jih morate vedeti, preden se dokončno odločite za zobni aparat. Če pa bi želeli obiskati ortodonta in se z njim osebno pogovoriti, vam priporočamo obisk ortodonta v Ljubljani, v zobozdravstvenem centru Babit d.o.o..

Ko ljudje pomislimo na zobni aparat, ga avtomatsko pripišemo najstnikom. Toda zadnja leta se za aparat odloča tudi vedno več odraslih. Dokler so vaši zobje in dlesni zdrave, lahko nosite zobni aparat, ne glede na starost. V primeru, da imate slabe dlesni in čeljustno kost, vam nošenje ortodontskega aparata ne bi priporočali, saj bi njegov pritisk lahko pripeljal do zapletov. Veliko odraslih se odloči za aparat zato, ker si ga v otroštvu niso mogli privoščiti, in si v zdaj želijo popraviti svoj nasmeh in ustno zdravje.

Ko zobni aparat enkrat imamo, je potrebno veliko truda in časa vložiti v nego zob. Potrebno bo pogostejše umivanje zob, saj se drugače hrana začne nabirat okrog aparata, kar lahko povzroči slab zadah in zobno gnilobo. Zavedati se morate tudi, da sama namestitev aparata ni boleča, bodo pa, nekaj tednov po namestitvi, vaši zobje zelo občutljivi in zaradi drgnjenja aparata, se lahko pojavi rahlo vnetje dlesni in ustnic.

Zobnega aparata vam ne more namestiti zobozdravnik, ampak samo ortodont. Slednji so namreč specializirani za zobno gibanje in funkcije čeljusti, zobozdravniki pa niso. Najprej se izšolajo za zobozdravnika in se kasneje dodatno specializirajo, zato imajo veliko več znanja o tem, kako to delo poteka.

Če vas zanima kako izgleda ortodontsko načrtovanje ali če želite, da se vam izdela ortodontski načrt in predstavi možnosti zdravljenja, se lahko obrnete na ortodonta v Ljubljani, v zobozdravstvenem centeru Babit d.o.o., kjer vam nudijo tudi brezplačen prvi pregled.

Leave a Reply