Vse o vodki

Vodka naj bi spadala med devet bolj “zdravih” alkoholnih pijač, če upoštevamo kaloričnost, prehransko vrednost, vsebnost sadja ali zelenjave vsebuje, količino sladkorja, vsebnost antioksidantov in zdravilnih učinkov ter seveda.

Je praviloma brezbarvna žgana pijača z minimalno 37,5 % alkohola. Ima skoraj popolnoma nevtralen okus, je brez arom in fermentiranih snovi. Najbolje se pije ledeno hladna iz majhnih kozarčkov. Brez nje tudi marsikateri koktajl ne bi bil to, kar je. Tako na primer tudi zelo znan koktalj Bloody Mary vsebuje vodko.

Tradicionalne dežele, proizvajalke vodke so Rusija, Finska, Švedska, Poljska in Ukrajina. Njeni začetki segajo že vse v 16. stoletje Zaradi pomanjkljivih postopkov destilacije je bila takrat vodka samo pol tako močna kot današnja. Ker pa je tudi današnja praktično skoraj brez okusa, sploh, če jo primešamo drugim pijačam, nas lahko kaj kmalu zavede v prekomerno popivanje.

Izdeluje se lahko iz različnih surovin, ki vsebujejo ogljikove hidrate. Najpogosteje se uporabljajo žita. Med najbolj tradicionalnimi je zagotovo rž, saj ima iz rži izdelana vodka mehak in nežen ter nekoliko sladek okus. Poleg tega je mogoče vodko izdelati tudi iz krompirja. Ta surovina je najbolj pogosta v Ukrajini. Najslabša in najcenejša surovina pa je melasa, ki je stranski produkt pri izdelavi sladkorja.

Med najbolj znane znamke spadajo Aslanov, Select, Flirt, Danzka Caviar, Wodka, Gorbatschow, Puschkin, Laua Viin, Saaremaa in še in še bi lahko naštevali.

Če se ne radi zbujate po prekrokani noči z mačkom, potem bo naslednjič vodka najboljša izbira za vas, saj je zelo prečiščena alkoholna pijača. V primeru, da se odločite za nakup, lahko na spletni strani www.trgovina.davidovhram.si izbirate med različnimi vrstami, različnih proizvajalcev, po zelo ugodnih cenah. Poleg tega lahko izbirate tudi med drugo alkoholno pijačo, kot na primer pivom, vinom, viskijem, konjakom, teqilo, likerji, in podobnim ter brezalkoholno pijačo, kot so raznorazni sokovi, sirupi, čaji, kave in instant napitki.

 

Leave a Reply